Kakukkfű

A kakukkfűről otthon

A kakukkfű megfelelő helyre ültetve kevés gondoskodás mellett is szép "bokorrá" nő.

A kakukkfű a lakásban hűvös, napos helyen egy-két hétig tartható frissen a felhasználásig. Helyezze kaspóba, vagy tegyen alá tálat és öntözze mérsékelten. A felesleges vizet mindig öntse le a cserép alól. Ha nem kap elég fényt a növény, akkor vékony, elnyúlt hajtásokat hoz.

Ahhoz, hogy a kakukkfű szépen fejlődjön, ki kell vinni a szabadba.

Magas fényigénye miatt balkonon erős, szép hajtásokat növeszt. A fiatal tövek gyakoribb öntözést igényelnek, de az idősebbek jól tűrik a kiszáradást. Növénytápra májustól szeptemberig havonta van szüksége, télen csak vizet adjon neki. A kakukkfű gyökerei sokszor teljesen beszövik a cserepet, ilyenkor érdemes átültetni nagyobb edénybe. Átültetésnél a fiatal, gyengébb tövekkel óvatosan kell bánni, de a fás szárú, idősebb növények nehezen sérülnek.

Szabadföldbe ültetés előtt trágyázza meg a talajt, mivel a kakukkfű legalább 5-6 évig lesz ugyanazon a helyen. Jól érzi magát a kert legnaposabb pontján. A szárazságot elviseli, de a rendszeres öntözéstől gyorsabban növekszik. Egy nyár alatt kétszer-háromszor vágja vissza a lombját 2-5 cm magasságban; ekkor friss új hajtásokat hoz majd.

A kakukkfű ágai igény szerint egész évben szedhetők. Ha szép bokrot szeretnénk nevelni belőle, egyszerre vágjuk le a szárakat 2-5 cm magasságban, így egyenletesen hajt újra.

A fiatal növény gyenge szárai is felapríthatók és használhatók fűszerezésre, de az idősebb elfásodott szárról húzza le a leveleket, mielőtt az ételbe rakná.