Menta

A mentáról otthon

A menta gyorsan növő, fagytűrő növény, sok öntözést igényel.

A menta a lakásban egy-két hétig frissen tartható a felhasználásig. Helyezze kaspóba vagy tegyen alá tálat és keressen neki egy napos meleg helyet. Ne hagyja teljesen kiszáradni a földjét; öntözze két-három naponta. A felesleges vizet mindig öntse le a cserép alól.

Ha hosszabb ideig szeretné eltartani a mentát, vigye ki a szabadba!

balkonon intenzív növekedése miatt időnként átültetésre van szüksége. Öntözze gyakran alulról, ne nedvesítse be a lombját, két-három hetente adjon neki növénytápot.

Amikor kezd elvékonyodni, világoszöld szárakat növeszt, arról tudhatjuk, hogy nem elég számára a fény; ha pedig az alsó levelei sárgulnak és lehullnak, azzal jelzi, hogy kevés vizet kapott. A mentánkat könnyen „újraéleszthetjük”, ha átültetjük egy nagyobb cserépbe, 3-5 cm magasságban visszavágjuk, majd alaposan megöntözzük általános növénytáppal; így néhány héten belül friss új hatásokat hoz majd.

kertben elviseli a félárnyékos helyeket is. Szabadföldbe ültetésnél vegye figyelembe, hogy gyorsan terjed, így elnyomhatja a körülötte élő növényeket. Ezt megakadályozhatja, ha cseréppel együtt ülteti el a mentát. Gyökerei nem hatolnak mélyre, így kiültetés után is gyakori öntözést igényel. Télen is a talajban maradhat. Kora tavasszal mielőtt friss hajtásokat hozna, metsszük vissza.

A menta egész évben folyamatosan szedhető. Az ágakat ne a tövüknél vágjuk el, hanem a harmadik-ötödik levél felett, nagyjából 3-5 cm magasságban. Akkor lesz szép menta bokrunk, ha egyszerre vágjuk vissza a lombját.