Metélőhagyma

A metélőhagymáról otthon

A metélőhagyma a szélsőséges talaj és időjárás viszonyokhoz is jól alkalmazkodik.

Lakásban egy hétig frissen tartható a felhasználásig. Helyezze kaspóba, vagy tegyen alá tálat és öntözze mérsékelten. A felesleges vizet mindig öntse le a cserép alól.

Melegben gyorsan hajt, így túlságosan elnyúlhat. Ha azt szeretné, hogy lassabban növekedjen, tegye hűvös helyre, vagy vigye ki a szabadba.

Balkonon lassabb növekedésre számolhatunk, de erősebb és ízletesebb hajtása lesznek. Érdemes nagyobb edénybe ültetni, minél több föld van a cserépben, annál később szárad ki.

Ha a kertbe szeretnénk kiültetni, akkor a legjobb, ha ezt késő ősszel, vagy kora tavasszal tesszük. Mivel évelő növény, telepítése előtt ajánlatos tápanyaggal feltölteni a talajt; például szerves trágyával. A szárazságot kiültetve jól tűri, de gyakori szedésnél öntözzük rendszeresen. Ha a hagyma jól érzi magát, virágozni kezd, de ezek is fogyaszthatóak.

Szüretelés: a tövétől 2-4 cm magasságban vágjuk vissza a növényünket.

Minél többször vágjuk le a snidling leveleit, annál gyengébb, vékony szálú hajtásai lesznek majd, mert kimerülnek a növény energia készletei; ezért minden levágás utána a víz mellé adjon növénytápot, és időnként hagyja „pihenni” a növényt.