Oregano

Az oregánóról otthon

Az oregánó évelő, télálló növény. Nem igényel sok gondoskodást.

Az oregánó a lakásban három-négy hétig tartható frissen a felhasználásig. Helyezze kaspóba, vagy tegyen alá tálat. Öntözze mérsékelten, a felesleges vizet pedig öntse le a cserép alól.

Ha hosszabb ideig szeretné eltartani az oregánót, vigye ki a szabadba!

Balkonon nem sok gondoskodást igényel. Jól tűri a szárazságot, elegendő hetente megöntözni és havonta keverni az öntözővizéhez általános növénytápot. A cserepét gyorsan kinövi, érdemes átültetni nagyobb edénybe. Télen sem kell bevinnünk a lakásban; a hidegtől a levelei lilás-bordós árnyalatúra színeződnek, de ez semmit nem ront az ízén.

Szabadföldbe kiültetve készítsük neki elő a talajt trágyázással, mivel több évig marad ugyanazon a helyen. Gyökerei nem hatolnak mélyre, így akár sziklakertbe is ültethető. Elviseli a félárnyékos helyeket, de a napot kedveli igazán. Ahhoz, hogy szépen növekedjen, időnként metsszük meg. Visszavágás után öntözzük meg általános növénytáppal, így rövid időn belül újra fog hajtani.

Az oregánó friss hajtásai egész évben szedhetők, szárait 2-4 cm magasan vágjuk le. A növény számra a legideálisabb, ha kétszer-háromszor metsszük vissza egy nyár alatt.