Rozmaring

A rozmaringról otthon

A rozmaring lassan növő, mérsékelten fagytűrő, évelő növény.

A rozmaring a lakásban három-négy hétig frissen tartható a felhasználásig. Helyezze kaspóba vagy tegyen alá tálat és keressen neki egy napos hűvös helyet. Jól tűri a szárazságot, öntözze mérsékelten. A felesleges vizet mindig öntse le a cserép alól.

Ha hosszabb ideig szeretné eltartani a rozmaringot, vigye ki a szabadba!

Balkonon és a kertben elviseli a félárnyékot is, de igazán aromás leveleket napos helyen növeszt. Ha a növény jó érzi magát, megnőhet 1-1,5 m magasra is, méretét szabályozhatja metszéssel.

Átültetésnél tartsa szem előtt, hogy nem télálló, ezért az első fagyok előtt védett helyre kell vinnie; csak olyan edényt válasszon, ami mozdítható. Fagyérzékenysége miatt szabadföldbe ültetése nem ajánlott; téli takarással nem biztosan védhető meg a kifagyástól. Teleltesse napos fűtetlen helységben,ilyenkor öntözze mérsékelten, mert a növény „pihen”. Ha télen vágunk róla hajtást, azt csak tavasszal növeszti újra.

Nyáron növekedésnek indul, ezért több vízre és tápanyagra lesz szüksége. Májustól szeptemberig két-három hetente adjunk neki növénytápot.

Ahol lecsíp a növény szárból, ott dúsan elágazva fog újra hajtani.
Úgy érdemes szüretelni, hogy alulról az ötödik-hetedik levél felett elvágja, nagyjából 6-8 cm magasságban, így „formás” bokorrá fejlődik.